Jó hitel vs. rossz hitel – józan paraszti ésszel

Nem a hitellel magával, hanem az értelmetlenül felvett hitelekkel van baj, azok viszik manapság csődbe a családokat és vállalkozásokat is. De milyen az értelmes hitel? Mi az, amiért értelmes ma hosszú távon eladósodni? A válasz meglepően egyszerű, és nem elsősorban a pénzügyi konstrukciók feltételei közötti apró kölönbségekben keresendő!

Az a hitel, amelyik költséget generál, az rossz hitel. Vegyünk példákat a nagyobb családi költségekre: a magáncélú autóvásárlás és lakásvásárlás – két dolog, ami mindenképpen kell az élethez. Ezek a beruházások mit eredményeznek: további költségeket, mint az üzemanyag, biztosítás, szervíz, adó, karbantarás, fűtés, fenntartási költségek. Tehát ezek olyan pénzköltések, amelyek további költségeket okoznak. Tehát aki ezekre úgy költ, hogy még nem kereste meg a rávalót, azaz eladósodik, az rossz hitelt vesz fel.

Az a hitel, amely bevételeket generál, vagy költséget csökkent, az jó hitel. Keressünk példákat erre: egy lakás vásárlása bérbeadás céljából, vagy egy alacsony fogyasztású, megbízható autó vásárlása munkaeszköznek bevételt, jó esetben több bevételt hoz, mint amennyibe került. Költségcsökkentésnek pedig kiváló lehet a meglévő lakás felújítása, korszerűsítése, mely hosszú távon csökkenti a havi rezsikiadásokat, függetlenül azok időbeni alakulásától. Tehát aki ezekre költ, még ha nem is kereste meg a rávalót, javítja a cash-flow-ját, azaz növeli az eredményességét, jó hitelt vesz fel.

Most nézzük meg egy kicsit a lakások energetikai korszerűsítésének megtérülésének alakulását, az elmúlt 10 év tapasztalatait is figyelembe véve. Ma a jónak, illetve elfogadhatónak mondható beruházások 5-15 éven belüli megtérülést eredményeznek, azt mondjuk, ezekkel már érdemes foglalkozni. De érdemes-e ezek miatt eladósodni is? Nagy kérdés, amire 100%-os biztnságú választ csak az adhat, aki a jövőbe lát. Én ezzel a képességgel nem rendelkezem, de a múltból következtetéseket a magam “józan paraszti eszével” is le tudok vonni.

A mai energiaárakon számolva a korszerűsítési beruházások megvalósítási költsége 5-10-15 éves megtérülés szerintem vállalható lehet. De így van-e még akkor is, ha a hitel visszafizetése után a teljes viszafizetett összeg mondjuk másfél-kétszerese a beruházásnak? Először is az emben ne vegyen fel túl kockázatos hitelt, azaz devizahitelt. Az árfolyamkockázat kiküszöbölése szükséges, és erre megfelelő biztosíték, ha a bevételeink és a törlesztésünk azonos valutában, Magyarországon (általában) forintban történik. Azonban ettől még a forintkamat is rontja a megtérülési mutatót!

Nézzük meg a másik oldalt, a költségek alakulását! Az elmúlt tíz évben majdnem megháromszorozódott a lakossági gáz ára, és ezen igazán az sem változtat, hogy idén 10%-os rezsicsökkentésnek örülhettünk. Ez ugyanis – az elmúlt évtizedek hazai és nemzetközi trendjeit megfigyelve – sajnos csak átmeneti megkönnyebbülésként értékelhető. (A kormányzati rezsicsökkentésről és az energiaárak hosszú távon várható alakulásáról bővebben itt írtam.) Félreértés ne essék, ha már nem tudjuk befolyásolni az árak alakulását, örüljünk a rezsicsökkentésnek, hiszen 10%-kal kisebbek a sárga csekkekre nyomtatott összegek! De csak ne higgyük azt, hogy a világtrendek megfordultak Magyarországon, és ez mindig így lesz a jövőben! Higgyünk a szemünknek: az energiaárak trendje növekedésben volt és van is, közép illetve hosszú távon mindenképpen. És ha ez így van, akkor az energiaárak növekedése éppenhogy javítja a felújításunk megtérülési mutatóját!

Száz szónak is egy a vége: az emelkedő energiaárak mellett, a kamatköltségek szintentartásának biztosítékai mellett még hitelt is érdemes felvenni az épületek energetikai korszerűsítésekre, hiszen a kamatok okozta költségnövekmény (sajnos) még mindig elmarad az emelkedő energiaárakon realizálható megtakarítások növekedési ütemétől. A ma számolt megtérülés 5-10 éven belül sokkal kedvezőbb lehet.

Tehát egy forintban, nem túl hosszú távú (5 max. 10 éven belüli futamidejű), pláne állami kamattámogatás mellett felvett hitellel megvalósuló, mai árakon számítva 5-15 éven belüli megtérülésű energetikai épületkorszerűsítés egy konzervatív üzleti gondolkodás mellett is célszerű döntésnek látszik, amiért érdemes lehet adósságot is vállalnia a családnak.

Kategória: Egyéb

Címke: ,

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük