Önfenntartó ház?

Ha valakinek, akkor nekem fennhangon kellene ünnepelnem az önfenntartó házat! Kár, hogy ilyen igazából nincsen, hiszen idővel minden elenyészik ezen a Földön. Mégis érdemes ezeket a “szélsőséges próbálkozásokat” alaposan szemügyre venni, hiszen lehet tanulni tőlük. Az earthship épület egy viszonylag új fogalom az építészetben, és valójában egy extrém mértékben a környezetvédelem szempontjai szerint kialakított építési módot céloz meg.

Ismertetőjegyek: csak olyan alapanyagból dolgoznak, ami az adott környéken fellelhető; a ház fala pedig újrahasznosított gumiabroncsból készül. Az energiát a nap és szél adja. Az esővizet összegyűjti, újrahasznosítja. A házakon belül nagyon sok növényt helyeznek el, akár mini gazdaságra is alkalmas helységeket terveznek.

Klassz, de valamiért nem terjedt el, és ennek egészen biztosan okai lehetnek. Például hogy a különböző hulladékok építőanyagként való felhasználása nem is olyan olcsó mulatság, viszont komoly műszaki kompromisszumokkal jár, és éppen a karbantartása nehézkesebb lehet, mint a korszerű anyagoké, szerkezeteké. Összességében az earthshipnél például egy parasztházat fenntarthatóbbnak tartok. Jó lenne élőben megvizsgálni egyet, vagy legalább a műszaki terveit megszerezni a megalapozott véleményalkotáshoz!

Kapcsolódó írás: Garbge Warrior: lakható “hajók” a sivatag közepén, szemétből?

Kategória: Egyéb

Címke:

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük