Az építést érintő jogszabályokról

Ertsey Attila a fenntartható építészet egyik magyarországi zászlóvivője, mellette aktív építész. Ahogy a 2008-ban felvett riportban mondja, a “nem minősített” építőanyagok alkalmazásának ellehetetlenítése már a 3/2003 (I. 25.) Kormányrendelettel megtörtént. Megjegyzem, a házilagos kivitelezés jogilag már 1990-ben megszűnt. Az építéssel kapcsolatos jogszabályok néhányhavonta változnak. Az utolsó döfés a 312/2012 Kormányrendelet, mely kompletten lehetetleníti el magának az építés folyamatában való részvételnek a lehetőségét azok számára, akik bármilyen okból nem használják az internetet. A magyar jogalkotás inkább akar megfelelni az Európai Únió elvárásainak (sőt túlteljesíteni azokat), mint a magyar emberek érdekei mentén szembeszállni velük. Ezekkel egyidőben olyan magas fokra emelkedik az orwelli központi ellenőrzés, hogy az idősebb, alacsonyabban képzett korosztály, illetve a kisvállalkozók zöme hamarosan kiszorulhat a piacról. (Forrás: Csak Magyarországon van csírájában jogilag kiirtva a megújuló építészet lehetősége) Ezek nem örömteli hírek, mégis nézzük őket iróniával. Alljon itt néhány példa az új 312/2012 (XI. 8.) Kormányrendelet által létrehozott helyzetre:

Előírták, hogy minden építéssel foglalkozó cégnek alkalmazottként kell foglalkoztatnia a felelős műszaki vezetőt. Ma Magyarországon 72.000 kivitelező cég van, és az építész felelős műszaki vezetők száma 12.000. Egy gyors osztás után megállapíthatjuk, hogy ha teljesen egyenletesen osztanák ki a cégeket az építész felelős műszaki vezetők között, akkor mindnek 6 helyen kellene alkalmazotti állást vállalnia. Ennél még viccesebb a villamos szakági műszaki vezetőkkel a helyzet, mert az ő létszámuk alapján mindegyikükre 50-60 cég jutna… (A jogszabály ezen rendelkezését már visszavonták.)

Az új, internetes engedélyező és információs rendszer (ÉTDR) szerint már nem kapunk értesítést, ha a szomszédunkban új épület engedélyezése indul. Erről az interneten szerezhetünk tudomást, ahol 15 naponta ellenőriznünk kellene, hogy van-e a környezetünkben folyamatban létesítési engedélyezési eljárás. Ez azért vicces, ha arra gondolunk, hogy ez az egyetlen lehetőség tudomást szerezni erről azok számára is, akik nem rendelkeznek interneteléréssel, illetve nem tudják kezelni a számítógépet…

Építési engedélyköteles az épületfelújítás, ha érinti az épület tartószerkezetét, ami “a terheket felveszi és továbbítja a talajig”. Mivel például a szél- vagy a hóteher is teher, mellyel a statikus számol (nem beszélve az épületszerkezetek önsúlyáról), elvileg nem tudunk egy törött cserepet sem kicserélni a háztetőnkön anélkül, hogy arra előzetesen nem kértünk volna építési engedélyt…

Fel a fejjel, fő az optimizmus, ezek itt fent csak körülmények! Ezektől még nem áll meg az élet, ahogyan eddig, úgy továbbra is felújítunk és építkezünk!

Kategória: Egyéb

Címke: ,

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük