Egyre olcsóbb az orosz gázimport

A változtatáshoz szükség volt arra is, hogy az eladó Gazprom Export kész legyen tudomásul venni a magyar kormány rezsicsökkentési törekvéseit, sőt, hajlandó legyen azoknak elé is menni.

Az imporgáz árának csökkenése révén szakmai körök szerint tartható lehet az eddigi rezsicsökkentés, esetleg a folytatására is lehetőség nyílik. Továbbra is bőven vannak tartalékok a rezsicsökkentési intézkedésekből eddig kihagyott, 27 százalékos áfa lefaragásában is.

Nem is tudom, mit mondjak erre. Egyfelől szinte hihetetlen, hogy a magyarok által egyedül bevezetett rezsicsökentés – az energiahordozók lakossági árcsökkentési szándékával – meghatotta volna a Gazpromot. Másfelől meg hinni kell a szemnek, megfordítottuk az elmúlt évtizedek világtrendjét: úgy látszik, tartósan csökkenni fognak az energiaárak Magyarországon.

Forrás: Olcsóbban jön az orosz gáz – Tartható a rezsicsökkentés

Megjegyzés: hol van már az Únió Nabuccoja? Viszont itt van helyette az orosz Déli Áramlat.

Megjegyzés 2: Ukrajna 35%-kal olcsóbban kap gázt az oroszoktól – ideiglenesen! Putyin a gázár csökkentéssel most befektet: Ukrajnában országot és piacot vesz az EU orra elől. Magyarországon szintén piacot vesz a későbbi gázszállításaihoz, és persze gázvezeték-fektetési jogot. Illetve a megtérülés ráér majd a Paksi atomerőmű-építés megrendelésének idején.

Kategória: Egyéb

Címke: ,

Megosztás:

Egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük