Megújuló vs. hagyományos energiatermelés támogatása

ellenszélEgy ilyen blogon egyesek szerint mindig csak pozitív, motiváló híreknek szabadna megjelenniük. A következő híradás egészen biztosan nem tartozik a trendi írások sorába, ellenben fontos információ a magyarok számára is meghatározó fontosságú úniós energiapolitikáról!

Az Európai Bizottság új iránymutatásai a végét jelenthetik a jelenlegi költséges és vitatott megújuló energia támogatásoknak, így megnyitva az utat a gáz és szénerőművek állami támogatása előtt.

Ennek a változásnak már voltak előjelei, mert bár korábban kivonultak a bankok a szénerőművek finanszírozásából, de több országban bevezették már a napelem adót, vagy a napelemet büntető áramtarifát.

Az Unió energiaügyi biztosa Günther Oettinger szerint “A piac végső célja, hogy biztos és megfizethető energia szolgáltatása az állampolgárok és a cégek számára. Az állami beavatkozásnak ezeket a célokat kell támogatni. Költséghatékonynak és a változó körülményekhez alkalmazkodónak kell lenni. Amikor nem süt a nap, és a szél sem fúj, akkor is szükség van áramra.”

Ennek érdekében kiegészítő kapacitásra, új erőművekre van szükség, és ezek is kaphatnak támogatást. Az állami beavatkozás potenciálisan káros a piac működésében és az új iránymutatások célja, hogy ezt megelőzzék, és mutassák a tagországoknak, hogy mi a “legjobb gyakorlat”. Ennek megfelelően a Bizottság olyan jogi eszközök biztosítását fontolgatja, melyek az a tagállamoknak az ajánlások betartását biztosítja.

Az irányelvek néhány tagállam (pl. Franciaország) elvárásainak felel meg az extra szén és gázerőművek felépítése miatt, melyek rugalmasságuk miatt bármikor be és kikapcsolhatóak.

A bizottság szerint a megújulók beruházási költségei csökkentek, így a támogatások fokozatosan csökkenthetők. Figyelmeztettek arra, hogy a kormányoknak el kell kerülni a be nem jelentett és a visszamenőleges rendszer változtatásokat, miközben az irányvonalak hangsúlyozzák, hogy a biztonsági tartalék kapacitásoknak meg kell felelni az európai szintű igényeknek is és nem csak a nemzeti piacoknak.

Azonban Oettinger irodája szerint a nukleáris létesítésekre nem elfogadható a támogatás, bár ez többek pl. Nagy Britannia számára kulcsfontosságú, ahol a közelmúltban jelentették be egy erűmű építését Francia és Kínai energiacégek finanszírozásában.

A Nagy energia cégek, mint a GDF-Suez, Eni, E.ON és az RWE sürgették a nap és szélenergia támogatások csökkentését. Hatásukra sajnos újra elkezdik a fosszilis energiahordozók támogatását.

Az Európai Unió elkötelezett 2020-ra kitűzött klíma és energiaügyi célkitűzések teljesítésében, melyek az üvegházhatást okozó gázok – mint a globális felmelegedés fő okozója – 20 százalékos csökkentése, a 20 százalékos részesedés a megújuló energiaforrásokból az EU energia-mixében.

Forrás: solarside.hu

Kategória: Egyéb

Címke: , ,

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük