A globális képlet az ukrán válságban

Ukrajna ürügyén kelet és nyugat okot talált az ütközésre, és a harcot gazdasági eszközökkel kívánják megvívni. A V4 országok, élükön Magyarország jogosan aggódik a kimagaslóan magas orosz energiafüggőségének okán. Hiszen ha (világ-)politikai okokból nemzetközi kereskedelemben korlátozások lesznek, márpedig ez benne van a pakliban, akkor az orosz gázimport körülményei időlegesen megnehezülhetnek.

Ebben az esetben amerkai gázra lesz szükség Európában, aminek feltételei lesznek. Ez pedig a szabadkereskedelmi megállapodás lesz. Amelynek tárgyalásait Európa, a jól felfogott érdekeire való tekintettel, lelassított az elmúlt évben (a kémbotrányra hivatkozva). Amennyiben ez a folyamat újbb lendületet kap, és a szabadkereskedelmi egyezmény megköttetik az USA és az EU között, az hosszú távon beláthatatlan negatív következményekkel fog járni. A globalizáció ugyanis tönkreteszi a nemzetgazdaságokat és ezzel a nemzetállamokat is.

A globális képlet nyilvánvaló. Egy szándékosan gerjeszetett feszültség okán válság előidézése, majd megoldásként olyan nemzetközi megállapodások kikényszerítése, melyeket a Felek szabad akaratukból nem kötnének meg. Az ukrán válság elsősorban a globalizációban érdekeltek céljait segíti elő, Kelet-Európában és világszinten is a nemzetközi szervezettség és együttműködés növekedését, az egységes világrend irányában.

Ajánlott irodalom: Tovább sürgetik az amerikai gázexportot

Kategória: Egyéb

Címke: , , ,

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük