Szezon előtt a penészről

A szakemberek a lakótérben köbméterenként legfeljebb 200 gombaelem számot tartanak elviselhetőnek. 200-500 közötti már számottevően megterheli a légző rendszert és a szervezet immunapparátusát. 500 fölötti köbméterenkénti gomba elem szám pedig már kifejezetten károsítja a légző rendszert vagy a szervezet különféle kóros reakcióit válthatja ki. 

Egyes penészgomba fajok spórái ugyanis mérgező anyagokat is tartalmaznak. Ezek – az ún. mikotoxinok – belélegezve izgatják az orr nyálkahártyáját, a szem kötőhártyáját, felső légúti panaszokat válthatnak ki, bőrgyulladást kelthetnek vagy a szervezet általános immunválaszát “kierőszakolva” különféle allergiás tüneteket okozhatnak. A gyakrabban előforduló fajok (például: az Aspergillus fumigatus, Aspergillus flavus, Aspergillus niger vagy a Mucor gomba fajok) akár szénanáthát, asztmát, tüdő aspergillosist, tüdő mikózist is előidézhetnek, s megbetegíthetik a külső hallójáratot, az orrüregeket, szaruhártyát, illetve bőrgyulladást is okozhatnak.

Abban az esetben tehát, ha megjelent a penész otthonunkban, érdemes ideiglenes (tüneti), de azonnali megoldást találni. Erre jó megoldást jelentenek a különféle penészölő vegyszerek, amelyek a fertőzött falfelületre permetezve pár perc alatt kifejtik hatásukat. Ezeket a legtöbb háztartási boltban, sőt még a szupermarkatek polcain is megtaláljuk. Áruk általában 1-2 ezer forint körül alakul. Használatuknál viszont érdemes vigyázni, a különböző kárpitozott felületeken (bútorok) színkárosodást okozhat, rosszabb esetben pedig a szövetet is károsíthatja az erős maró anyag. Újra felhívjuk azonban a figyelmet, hogy bár azonnali megoldásként jó lehet a különböző vegyszerek használata, de teljes megoldást csak a hőhidak, a páralecsapódás, egyszóval a kiváltó okok megszüntetésével érhetünk el.

Minden épület más és más. Próbálgatás helyett a megoldást csak egy helyszíni vizsgálat alapján lehet kidolgozni, amelyet magas szinvonalon csak igen kevesek nyújtanak – de például a Fenntartható Ház csapata!

forrás: pénzcentrum

Kategória: Egyéb

Címke: , ,

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük