Indul a bakterház 2.0

Attól tartok, Lázár János legalábbis részben igazat beszél. A második rezsicsökkentésnek valóban még komolyabb hatásai lesznek. Ha elkezdődik a szíriai háború, az azonnali energiaár-növekedést fog okozni, akár 500 forintos benzinárat. Köztudott, hogy a gáz ára az olajéhoz van kötve, elvileg féléves késleltetéssel. OK, a háborúval majd nyilvánvalóan meg lehet magyarázni az energiaár-emelkedést, de mire jó ez az egész? A rezsicsökkentések járulékos következményei mik, azt azért látni lehet előre.

Az első következménye az lesz, hogy a lakosság számára a tavalyihoz képest 10+10=20%-kal olcsóbb lesz a gáz és a villany. Húsz százalék az húsz százalék, sokmindent lehet vele kezdeni, például félre lehet tenni vagy el lehet költeni hasznos és jó dolgokra.

Az árcsökkentésnek a második következménye az lesz, hogy látszólag, mindenféle beruházás nélkül is gazdaságosabban üzemeltethetők lesznek a meglévő házak, lakások. De ezzel együtt az is tagadhatatlan, hogy gazdaságtalanabbakká válnak az energetikai korszerűsítések, hiszen a beruházások megtérülés-számításai pontosan 20%-kal mutatnak hosszabb időt, mint tavaly.

Persze, hogy örülnek az emberek, hogy most kevesebbet kell fizetni! Mégis, felelső ember nem hiheti, hogy az energiaárakat egyetlen kis ország mesterségesen tartósan alacsonyan tarthatja. Hogy miért állítom ezt? Az okokat az első rezsicsökkentés idején összeszedtem.

Egy filmjelenet jut eszembe erről az egészről, az Indul a bakterházból, amikor a Patás a hidegben hogy ne fázzon, levizeli a meztelen lábát. Mert hát olyan jó az érzés most, ahogyan a melegség lecsurog a lábon. Ami viszont utána következik az tovább tart…

Kategória: Egyéb

Címke: , ,

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük