Lakásépítés – érdekes trendek

A magyarországi lakásépítés továbbra is folyamatosan és meredeken esik. Az esés kezdi elérni azt a szintet, amikor a mennyiség már megkérdőjelezi azt, hogy pontos statisztikákat lehessen belőlük készíteni. Persze ettől még statisztikai mindig lesz. A számokért kattints a Portfólió.hu-ra, én itt most csak három érdekesebb megállapítást ollózok ki a KSH 2013-as jelentésa alapján írt cikkből:

1, A világban látható, és nálunk is érzékelhető urbanizációs folyamat, vagyis a kisebb településekről a közeli városokba való költözés folyamata jelenleg is zajlik, ez pedig rendkívüli hatással van a települések lakáspiacaira. Elég csak az elmúlt években tapasztalt kisebb települések lakástranzakció számának és a lakásáraik zuhanását említeni.

2, Továbbra is községektől a nagyvárosokig egyre kisebb lakásokat építünk, ami megint nem szorul túl sok magyarázatra. Budapesten különösen “összementek” az új építésű lakások az elmúlt évhez képest, vidéken pedig akinek futja új házra, az továbbra sem ad le a méretből, ha már építenek, építenek olyat, amiben kényelmesen el is fér az egész család.

3, A lakásmegszűnések száma az előző évhez viszonyítva drasztikus mértékben visszaesett. (Ebben a mutatóban is Budapest a listavezető, itt ugyanis a tavalyi első félévben mért több mint 500 lakásmegszűnés után, idén alig több mint 100 megszűnést regisztráltak.) A visszaesés minden egyes településtípusra jellemző volt, így 2013 egyelőre azokról a lakásokról szól, amelyeket végül nem szüntettek meg, nem bontottak le, ők 2013 győztesei!

Szeretném a fentiek alapján megjegyezni, hogy az igazán alapos, magas energetikai elvárással megtervezett épületfelújításokat, korszerűsítéseket éppen az erősen avult, régi épületek esetében érdemes megtenni. Miért is? Egyrészt ezeket az ingatlanokat nagyon olcsón, akár telekárban meg lehet szerezni (pláne vidéken). Másrészt a régi, korszerűtlen épületszerkezetek (tető, nyílászárók stb.) elbontása az élettartamuk végén teljesen racionális döntés. Harmadrészt itt lehet a legnagyobb javulásokat realizálni az energetikai besorolásban, ami a pályázatoknál, már amikor van ilyen, magasabb támogatás-intenzitást (másfélszer-kétszer több ajándékba kapott pénzt) jelent a pályázó számára.

Mindenkinek továbbra is azt javaslom, hogy hacsak nincs túl sok felesleges pénze, illetve nem akar passzívházat építeni (amit felújítással csak nagyon nehezen lehet), akkor gondolkodjon a saját meglévő, vagy egy olcsón megszerezhető régebbi ház felújításában. Összhangban a legfrissebb statisztikákkal, és mert megéri!

Kategória: Egyéb

Címke: ,

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük