Távfelügyelet…

Márciust írunk, mégis sokan még csak nem is hallottak arról, hogy 2013. január 1-én alapvetően megváltozott az építéssel kapcsiolatos (jog-) szabályozás Magyarországon. Ugyanis létrehoztak egy új Eljárási Kódexet, amely előírja az építési folyamat hatóságokkal kapcsolatos összes eljárásának egyetlen dokumentációs rendszerbe integrálását:

312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról

És így hívjuk majd:

Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer

A Magyar Mérnöki Kamara tanfolyama alapján az első benyomásaimat így tudnám összefoglalni: egy olyan elektronikus rendszerről van szó, amely kifejezetten a hatóságok érdekében azért jött létre, hogy az interneten keresztül megteremtse a lehetőségét az építkezések összes szereplőre kiterjedő, folyamatos és érdemi távfelügyeletének.

A jelszó a dereguláció, az ügyek gyorsítása és a lánctartozások megszűntetése volt…

Azt javaslom, hogy aki az építőiparból keresi a kenyerét, mielőbb tanulja meg ennek használatát, mert a mindennapi munkavégzést alapvetően befolyásoló változásokról van szó! Valamint egy bizonyos szinten a (laikus) építtetőknek is meg kell ismerniük a rendszert, és mostantól mindenképpen olyan személy(ek)re kell bízniuk az építkezéseik lebonyolítását, akik teljesen tisztában vannak az új jogszabályokkal, és képesek is abban magabiztosan, hiba nélkül az ügyetket (el)intézni!

Kategória: Egyéb

Címke: ,

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük